Natur Cykla Bada Vandra

Menyfoto: © Marie Huss

Orörda naturområden

För den naturintresserade finns mycket att utforska både för den allmänintresserade och för experterna.

På norra Ornö finns ett av de få skogsområden i länet där du kan uppleva total tystnad, långt från bilvägar och flygleder. Här finner du både gamla hällmarkstallskogar med porsdoftande småmyrar, grovstammig gammal granskog med alkärr och lummiga ädellövskogar med gott om botaniska klenoder. Det är gott om älg och rådjur och många fågelarter, bl a korp, sparvuggla, trädlärka duvhök och fiskgjuse.

Foto: © Marie Huss

Märkliga bandmönster bildar grönstenar och leptiter på strandhällarna vid Ornö huvud.
Fjärilarnas paradis finns också på ön,en fjärilsinventering har visat att här finns 600 olika arter, bl a den stora Apollofjärilen och Fetörtsblåvingen som bara finns på några få ställen i mellersta Skandinavien.

På södra Ornö sträcker sig ett stort naturreservat ut mot de fågelrika skären utanför ön. Här finns vackra ekhagmarker och en rik flora med bl a orkidén Sankt Pers nycklar och alla våra tre jungfrulinarter. Särskilt områdena kring sjön Maren är mycket vackert.

Foto: © Anki Lekberg

På Ornö finns inte mindre än nio (!) insjöar. Lommen häckar i flera av dem och under några år har förbiflygande tranor stannat kvar och häckat vid en av sjöarna. Här doftar det starkt av skvattram och pors om somrarna.

Svinåker, Fiversätra, Lustehagen och Mane Äng är några av de finaste naturområdena på Ornö med bland annat en rik orkidéflora.

Inloppet till Maren vid Mane ängar. Foto © Anki Lekberg

Bad

Den badintresserade får leta rätt på badplatser med hjälp av karta och intuition. Det finns inga allmänna badplatser eller långa sandstränder, men det finns gott om fina klippor att bada från. Även insjöarna är badvänliga. Mycket av marken är privat på Ornö, men om man bara tänker på allemansrätten så är det inga problem eftersom det finns gott om plats för alla.

Fiske

Ornö skärgård har fina vatten för sportfiskare. I vattnet kring Ornö finns bland annat havsöring, flundra, strömming och torsk, men också sötvattenfiskar så som abborre och gädda. Information om vad som gäller vid fiske hittar du bl a HÄR

Foto: © Rickard Carlsson
 

Förslag på Vandringsleder

Förslag på vandringsleder. Medtag gärna karta och kompass.

Maren Runt:

Starta vid ladan på Sundby och följ vägen ner mot Ruinen och runt inloppen till maren. (Går även att cykla)

Hässelmara-Mörby-Lättinge:

Från Hässelmara följer ni stora vägen upp för backen till höger. Fortsätt sedan den gamla vägen mot Brevik/Mörby och följ stigarna söderut.

Söderviken-Ornö Kyrka:

Starta vid ångbåtsbryggan i Söderviken, följ stigarna söderut mot Fiversätra Gård och därefter Åvassavägen via Gruvan till Ornö Kyrka.

Foto © Susanne Svantesson