Sommarutställningar – Arkiv

Varje sommar visar Ornö Museum en separatutställning. Utställningarna invigs med festligheter runt midsommar med tal, musik och kaffeservering.

Här kan du se de senaste årens affischer samt läsa lite om utställningarna.

2023

SOMMARGÄSTER UNDER 150 ÅR –
FRÅN BADDJÄVLAR TILL DELTIDSBOENDE
(uppdaterad från 2022 års utställning)

2022

SOMMARGÄSTER UNDER 150 ÅR –
FRÅN BADDJÄVLAR TILL DELTIDSBOENDE

Årets utställning: Sommargäster under 150 år – från badjävlar till deltidsboende finns i Landboden. Hur har skärgårdslivet och fritidslivet påverkat varandra?

Affischdesign för samtliga affisch nedan: Susanne Svantesson/Krapsan Produktion

2021

RADIO NORD

2019

OFREDSÅR

Bygdemuseet Ornö Sockenstuga – Ornö museum invigde sommarens utställning ”Ofredsår” lördagen den 15 juni klockan 12.

I en stor satsning i hela Stockholms skärgård markeras 300-års minnet av ”rysshärjningarna” 1719. En del av utställningen har producerats centralt och en del är producerat lokalt. På Ornö brändes i stort sett allt och på omgivande öar fanns knappt ett hus kvar efter att de ryska trupperna gjort sitt i juli 1719. Ornöborna flydde för livet – in mot fastlandet – fick väldigt lite med sig och hade ingenting kvar att komma hem till.

I utställningen Ofredsår berörs också en del andra tider då våld och främmande flottor härjat i våra vatten.

2018

DEN SVARTA GÄDDAN I LERVASSA TRÄSK

EN UTSTÄLLNING OM ORNÖS INSJÖAR

Invigning lördagen den 16 juni kl 12:00.

Kaffe och hembakt, musik mm

2017

Butiker och tankställen i Ornö skärgård

Butiker och Tankställen i Ornö Skärgård var utställningen under 2017 som hyllade alla dem som ägnat sig åt handel och bränsleförsäljning i Ornö Skärgård. Visste du att det tex funnits två året-runt öppna Ica butiker på Ornö och nio olika tankställen på och runt Ornö, dock inte samtidigt!

Affisch för Ornö Museums sommarutställning 2017.
Akvarell av Monica Swahn

2016

Minnesutställning om Anna Greta Jimmerholt och hennes vävnader

2016 års utställning handlade om bildvävskonstnärinnan Anna Greta Jimmerholt. Hon började väva mattor för att bearbeta sorgen efter sin som Jim som tragiskt drunknade i börja på 1970-talet. Anna Greta utveckla sin vävkonst till bildvävar med motiv från tex Huvudskär, Norsten och Dalarö Skans.

Vernissagen av denna utställningen skedde lördagen den 18 juni klockan 12.00. Servering med kaffe, glass och hembakt. Bertil Olsson spelade och sjöng.

2015

Båtkonstruktören Tore Herlin och hans familj på Ornö

En utställning om båt- och fartygskonstruktören Tore Herlin.

Utställningen skedde i samarbete med Herlinsällskapet.

 2014

Bland uniformer och strömmingsskötar – om livet på Huvudskär i gångna tider Premiär för museets nya omarbetade fotoutställning

Den uppskattade utställningen om Huvudskär fortsatte även under sommaren 2014 men nu i Landboden på museet. Dessutom var det premiär för en stor och omarbetad utställning med mängder av de foton som museet samlat in under åren.

2013

Bland uniformer och strömmingsskötar om livet på Huvudskär i gångna tider 

Sommaren 2013 visade Ornö Museum i Sockenstugan vid Ornö Kyrka en stor utställning om Huvudskär och det samhälle som blomstrade här under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

En projektgrupp bestående av Anders Willborg, Susanne Svantesson, Anki Lekberg och Mats Gothnier hade under två års tid forskat om husen och människorna som bodde på Huvudskär under denna period. Gruppen samlade bland annat in ca 400 fotografier från denna tid, vilka utgjorde basen i utställningen.

Utställningen invigdes med pompa och ståt den 29 juni 2013 klockan 12.00

Fyrmodellen av Huvudskärs gamla fyr byggdes av Ornöbon Charles Listam till utställningen om Huvudskär sommaren 2013. Modellen är  identisk med fyren som ritades av von Heidenstam/Höijer.

I samband med utställningen producerades även en boken Bland uniformer och strömmingsstötar – om livet på Huvudskär i gångna tider 

Boken utgör Nr 16 i Ornö Museums skriftserie och finns att köpa på Ornö Museum.

Se vidare under Böcker och Skrifter