Julrunda 2021

Julrunda på Ornö 11 december

Hela Ornö håller öppet den 11 december kl. 10 – 15

Lokalt hantverk och lokala livsmedel hemma hos tillverkarna och på gårdarna, presenter och böcker med Ornöanknytning på museet, julbord på båda Ornös krogar, korv och fiskburgare, kaffe och hembakt både vid Kyrkviken och Brunnsviken. Gör en skärgårdsutflykt och fixa hela julhandeln här! LÄS MER NEDAN!

Så här kommer du till Ornö:

  1. Med bilfärjan från Dalarö till Hässelmara. Extraturer är insatta! Kommer du med egen bil måste du boka: ornosjotrafik.se
  2. Med Waxholmsbåt till Hässelmara (tabell 20) eller Kyrkviken (tabell 19): waxholmsbolaget.se/tidtabeller
  3. Med egen båt till gästhamnarna i Kyrkviken och Brunnsviken.

Så här kommer du runt på Ornö:

  1. Med lånecykel – Ornö Båtvarv ställer lånecyklar till förfogande. Finns att hämta ut i backen ovanför Hässelmara färjeläge.  Obs! Begränsat antal!
  2. Med Ornöbussen – ordinarie SL-buss 889 och abonnerade gratis extraturer.
  3. Med egen bil.

Bussturslista
Lättinge Hässelmara Lättinge
(avgång) (avgång) (ankomst)
08:55             09:30                  10.10 SL-buss 889

11:00              11:30                    12:20  Julrunda-bussen (gratisbuss)

13:40              14:30                  15:00  Julrunda-bussen (gratisbuss)

15:50              16:30                   17:00  SL-buss 889

Gratisbussturerna kommer också att svänga ner till Brunnsviken och till Västergården, men ska passa färjorna i Hässelmara.

Ornö museum. Museet håller öppet och i Landboden vid museet kan du köpa kaffe och lussekatt och fixa finfina julklappar. Det blir utställning och försäljning av akvareller med motiv från Ornö, målade av Lotta Åstrand (se exempelbild av Ornö Kyrka ovan). Självklart finns också ordinarie utbud av böcker och grejer med anknytning till vår del av skärgården. Vi har fina saker från Katarina Hamilton i form av brickor, kort och disktrasor – med och utan julmotiv!
Vi kan också presentera en efterlängtad nyhet! Direkt från tryckeriet kommer en friluftskarta över Ornö och Utö framtagen av Oskar Karlin, kartograf med sommarhus på Ornö. Oskar kommer vara på plats för att signera och berätta mer om konsten att rita kartor

KBB:s julbord (Kyrkvikens bar & Bistro) 11 december mellan kl. 12-20
Boka tid att komma mellan 12-14 eller 16-18
450 kr/person
Barn 6-12 år 375 kr
Barn 0-5 år äter gratis

Ornö Skärgårdshotell. På Ornö Skärgårdshotell kommer det att finnas en julklappsshop med bland annat korgar, ljusstakar, mössor och annat smått och gott. Välkomna!
http://ornoskargardshotell.se/

Västergården slår upp sina portar till Ladugården. Här kommer det att finnas försäljning av bland annat äggpotatisviltlådorjulgranar, kransar och ved. För er som är hungriga kommer det att finnas korv med bröd att köpa. 

Ladugården gästas även av Östergården som säljer OrnöMerch i form av tröjor, mössor och väskor.

Ornö Båtvarv i Brunnsviken. Vad är en jul utan goda ostar?

Gårdsmejeriet Sandas fina hantverksmässigt ystade ostar, från mejeriet i Österhaninge kommer att säljas vid Ornö Båtvarv i Brunnsviken. Qina säljer också vildapelgelé och annat smått och gott av sådant Torsnäs uddes marker bjudit på under hösten.
Förbeställning av ostar görs på FB-evenemanget ”Julrunda på Ornö” ( https://fb.me/e/2Puvv57dK ) eller ring 070-715 48 09

Ornö Båtvarv i Brunnsviken.

Du kan köpa Strandhugg i skärgården av Bengt O Hallberg på plats i Brunnsviken.
Bengt signerar sin nyutkomna bok i gästhamnen mellan kl. 10-15. Berättelserna handlar om södra skärgården bl.a. Ornö. Först till kvarn gäller …

 Hässelmara gård. På Hässelmara gård kommer finnas lammkorv, rökta lammfioler. Fårskinn, hantverk av fårskinn, inläggningar och marmelad. Julgodis och hembakt.

Björkösunds Fisk. Vi finns i vår bod vid Ornö Bygdegård och säljer rökt fisk och färsk efter tillgång. Vi kommer också att steka laxburgare.

Gittans Grill i Hamnen. Under taket på Gittans grill vid Kyrkviken säljer Gill och Rune fast och flytande honung från Ornös bikupor, ljus, salvor och cerat av bivax. Ingen julstämning är fullständig utan doften av bivaxljus!

Skolgården. Tiitta kommer att stå på skolgården med sylt, marmelad och gelé samt strumpor, vantar och mössor. Den traditionella Ornölimpan och lussekatter samt torkade trattkantareller finns till salu, och slutligen även GRANBOLLAR, en julpynt från Finland!

Ornö Båtvarv säljer julkärvar , julsaker , Sanda Ostar, stickat, fina seglarböcker, julgodis och kakor. Kom och mumsa på glögg, fika och korvgrillning. Här finns tillgång till toaletter.